Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Fury (2014)


Wardaddy: ''Ideals are peaceful. History is violent''.

Ο Norman είναι ο νέος αντικαταστάτης σκοπευτής στο πλήρωμα του λοχία Don Collier (Wardaddy), υπεύθυνου ενός τανκ. Παρά την αθωότητα και την πλήρη απειρία του, καθώς συμμετέχει για πρώτη φορά σε μάχη, αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αφού η ομάδα του Don αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή: την απελευθέρωση δυο πόλεων και την προστασία στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων που έχουν παγιδευτεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής, μέσα στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας τον Απρίλιο του 1945.
Ο David Ayer (Sabotage, End of Watch, Harsh Times) δημιουργεί και μας παραθέτει ένα εντυπωσιακό σύνολο από σκηνοθεσία, σενάριο, ειδικά εφέ, μουσική επένδυση και ερμηνείες σε μια σκληρή, ωμή, αλλά ταυτόχρονα βαθιά συναισθηματική αντιπολεμική ταινία. Με απόλυτο ρεαλισμό που γίνεται εμφανής στις σκηνές μάχης, τις τοποθεσίες, τις στρατιωτικές τακτικές, τα γεγονότα διαπροσωπικών σχέσεων και καταστάσεων που αφορούν αυτή την ιστορική περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παρακολουθούμε τις αντιδράσεις και αλληλεπιδράσεις πέντε αντρών οι οποίοι έχουν βρεθεί σε μια από τις ψυχρότερες δοκιμασίες που έχει επινοήσει η ανθρωπότητα, αυτή του πολέμου. Εκεί λοιπόν που η ανθρώπινη ζωή υποβιβάζεται τόσο που θεωρείται απλά ένας κινούμενος στόχος, αντανακλάται η προσωπικότητα και συμπεριφορά των ατόμων, μετά τα κοινά τους σημεία που είναι η κυνικότητα-απαξίωση, ο στόχος της επιβίωσης και η εκπλήρωση του καθήκοντος. Ο Norman, -τον υποδύεται πολύ καλά ο νεαρός Logan Lerman- αντιπροσωπεύει τον καθένα που μπαίνει παρά την θέληση του σε ένα κόσμο βίας και θανάτου, στον οποίο χωρίς να έχει καμία εκπαίδευση παρά μόνο την βοήθεια του λοχία Don, μαθαίνει να εναρμονίζεται, κερδίζει τον σεβασμό και γίνεται μέλος της ομάδας. Ο Don-Wardaddy, που υποδύεται ο Brad Pitt είναι αυτός που σηκώνει όλη την ευθύνη, αναλαμβάνει το βάρος της διεκπεραίωσης αυτού που πρέπει να γίνει και με πόνο αναγκάζει τον Norman να σκοτώσει την αθωότητα του, αν δε θέλει να σκοτωθεί ο ίδιος, όπως έκαναν και όλοι οι άλλοι πριν από αυτόν. Την ελπίδα για σωτηρία, μια ανάγκη που γίνεται απαραίτητη όσο ποτέ σε ένα πεδίο μάχης, αντιπροσωπεύει ο χαρακτήρας του Boyd (Shia LaBeouf), γι' αυτό και το παρατσούκλι Bible, ο οποίος δίνει αξία στην πίστη στο Θεό. Την πεντάδα συμπληρώνουν ο Michael Pena ως Trini και ο Jon Bernthal ως Grady, ο τελευταίος μαζί με τον Shia LaBeouf ίσως είναι οι περισσότερο εκφραστικοί από το καστ.
Αν και η τελική σεκάνς είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, δεν έχει καμία σημασία και αυτό επιβεβαιώνεται από την σχετικά μεροληπτική στάση στον διαχωρισμό καλών-κακών ή συμμάχων-εχθρών σε όλο το έργο, κυρίως ενδιαφέρει να προσφέρει μια προοπτική στην φρικαλεότητα και ανουσιότητα αυτού που λέγεται πόλεμος μέσα από μια πολύ αληθινή δραματική προσέγγιση, με γρήγορο ρυθμό, δράση και ένταση. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ταινίας του David Ayer είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά βλέπουμε μια πολεμική ιστορία που αφορά συγκεκριμένα τα μέλη ενός άρματος μάχης -σε αυτό αναφέρεται και ο τίτλος της ταινίας- Fury (οργή) είχαν ονομάσει το τανκ, το σπίτι τους, όπως το αποκαλούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου