Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

The Wolf of Wall Street (2013)

*φθορά, η, ουσ.: καταστροφή, βλάβη/διάβρωση/ηθική μείωση
*ματαιοδοξία, η, ουσ.: κενοδοξία/ως ιδιότητα το να νοιάζεται κανείς και να επιδιώκει πράγματα μάταια, ασήμαντα, καθώς και να τα επιδεικνύει.

Για την φθορά των πραγμάτων.. Ότι είναι ακραίο έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό ισχύει για τα πάντα, ακόμα και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Μόνο η ισορροπία κρατά σταθερές τις αξίες. Όσον αφορά την ματαιοδοξία, είναι ένας αυτοκαταστροφικός δρόμος, γιατί αυτή η απελπιστική επιδίωξη για αναγνώριση προκαλεί μεγάλη ένταση στην ψυχή με αποτέλεσμα να μην της απομένει ενέργεια για τίποτε άλλο. ''Η ματαιοδοξία είναι σε θέση, περισσότερο από κάθε άλλο ελάττωμα, να εμποδίσει κάθε ελεύθερη εξέλιξη του ανθρώπου''.


O Jordan Belfort, ένας ανερχόμενος νεαρός χρηματιστής από το Long Island, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, με απώτερο σκοπό να δουλέψει στην Wall Street και να βγάλει πολλά χρήματα. Έχοντας φυσικό ταλέντο στις πωλήσεις αποφασίζει να ιδρύσει την δική του εταιρία, μαζί με τον φίλο του Donny Azoff, την οποία ονομάζει Stratford-Oakmont. Μέσω νόμιμων και μη μέσων, λίγο πριν κλείσει τα 26 του χρόνια, έχει καταφέρει να είναι κάτοχος μιας τεράστιας περιουσίας πολλών εκατομμυρίων, μια σύζυγο και παιδιά, χωρίς όμως να λείπουν τα πάρτι, οι γυναίκες, η χλιδή και φυσικά οι καταχρήσεις ναρκωτικών. Τα τελευταία μαζί με άλλα ατυχή συμβάντα τον αφήνουν εκτεθειμένο απέναντι στη δικαιοσύνη, καθώς το FBI παρακολουθεί κάθε του βήμα, οδεύοντας προς την σταδιακή κατάρρευση της αυτοκρατορίας του..
Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της πραγματικής ιστορίας του Jordan Belfort, ο οποίος καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση και 110 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση στα μέσα της δεκαετίας του '90, για πολλές απάτες, ξέπλυμα χρήματος και πώληση ψεύτικων μετοχών. Ο Martin Scorsese χρησιμοποιεί κλασική σκηνοθεσία, με γρήγορες λήψεις, αλλά και αφήγηση, κινούμενος σε κωμική κυρίως βάση. Ξεχωρίζουν μικρές σκηνές ενδιάμεσα που δίνουν το χαρακτηριστικό του στυλ (όπως πχ. η σκηνή με τον πράκτορα του FBI στο μετρό). Ο Leonardo DiCaprio, ο οποίος συνεργάζεται για 5η φορά με τον Scorsese δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία και μας μεταφέρει πειστικά στον κόσμο του Jordan όπου κυριαρχεί η ατιμία, η διαφθορά, η εκμετάλλευση, η αισχροκέρδεια και όλα αυτά όχι μόνο να παρακινούνται από τον ίδιο, αλλά και να διδάσκονται με σκοπό το κέρδος. Εκτός από την οικονομική καταστροφή αφελών ανθρώπων -θύματα παραπλάνησης- η ταινία πραγματεύεται και την ατομική καταστροφή που φέρνει ο υπέρμετρος πλούτος, ιδιαίτερα μέσω της κατάχρησης ουσιών. Όλα αυτά ήταν επίσης κομμάτι της τότε εποχής, με μια τάση καταπάτησης των ηθικών φραγμών σε όλα τα επίπεδα που ξεκίνησε από την δεκαετία του '70, κορυφώθηκε στα '80s και σταθερά άρχισε να μειώνεται από τα μέσα του '90. Πολύ καλή και η ερμηνεία του Jonah Hill, ως Donny Azoff, ο οποίος ξεχωρίζει και αποδεικνύει το υποκριτικό του ταλέντο. Στην ταινία προσφέρουν με την παρουσία τους και άλλοι πολλοί καλοί ηθοποιοί σε μικρούς ρόλους, όπως ο Matthew McConaughey ως Mark Hanna, το πρώτο αφεντικό και μέντορας του Jordan στις πωλήσεις μετοχών και ο Γάλλος Jean Dujardin (The Artist) ως ο Ελβετός τραπεζίτης ο οποίος αναλαμβάνει την δημιουργία του τραπεζικού λογαριασμού του Jordan στην Ευρώπη.

''Ό,τι είναι έπαρση στους αδύναμους, στους δυνατούς είναι μεγαλείο''.  
Vauvenargues, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου