Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

La Grande Bellezza (2013)

...''Αναζητώντας την τέλεια ομορφιά''...
Μοναχικοί οδοιπόροι ψάχνουν για μικρά πράγματα με την ελπίδα να τους προσδώσουν σημασία. Διάφανοι παρατηρητές του κόσμου και φιλόσοφοι, προσπαθούν να βρουν απάντηση στο αιώνιο ερώτημα της ζωής:
''Γιατί οι άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ αυτό που πραγματικά θέλουν;''..


Ο Jep Gambardella είναι ένας πετυχημένος δημοσιογράφος, ο οποίος έχοντας γράψει ένα μυθιστόρημα στα νιάτα του, ζει την ''ωραία ζωή'' στην αιώνια πόλη Ρώμη και γεύεται στο έπακρο την εκθαμβωτική ομορφιά της. Εκμεταλλευόμενος την διασημότητα του, μαζί με τους φίλους του, περνά την κάθε μέρα διασκεδάζοντας με πάρτι και γυναίκες. Όμως, τώρα που κλείνει πια τα 65 του, αναρωτιέται..τι έχει κερδίσει από όλα αυτά αφού κάθε μέρα νιώθει όλο και περισσότερο μόνος, δεν έγραψε ποτέ ακόμα ένα μυθιστόρημα παρόλο που πάντα το ήθελε και τελικά που βρίσκεται η πραγματική ομορφιά..
Μια εκπληκτική ταινία από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Paolo Sorrentino, η οποία είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη από τη φιλμογραφία του Federico Fellini (La Dolce Vita, 8 1/2). Παρουσιάζοντας μας μια υπέροχη Ρώμη γεμάτη τοπία, μνημεία, εκδηλώσεις και λάμψη βλέπουμε την αντίθεση με τον άδειο ψυχικό κόσμο του σαρκαστικού Jep, οποίος με κάθε ευκαιρία παραθέτει τις απόψεις του για τη ζωή γεμάτος κυνισμό και αλαζονεία. Τώρα όμως που ψάχνει να βρει τις αιτίες της συμπεριφοράς και της μοναχικότητας του, έρχεται αντιμέτωπος με πρόσωπα, επιλογές του παρελθόντος και μια χαμένη αγάπη. Στο επόμενο βήμα του, που είναι η αναζήτηση διεξόδου, στρέφεται σε μικρά κομμάτια της μαγείας (μεταφυσικό), της θρησκείας και του έρωτα. Αναζητά την ελπίδα, -ίσως για να ξεπετάξει την μοναξιά, ίσως για να ξαναγίνει συγγραφέας (δηλώνει ότι γι' αυτό γεννήθηκε), ίσως απλά για να βρει νόημα στην ύπαρξη του-, πάντα με σύμμαχο την αγαπημένη του Ρώμη που δεν εγκατέλειψε ποτέ.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου