Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Dallas Buyers Club (2013)

Υπάρχει ένας ήχος· διαφορετικός στο μυαλό του κάθε ανθρώπου, ο οποίος σηματοδοτεί κάποιον φόβο. Φόβο για απώλεια, φόβο για προδοσία, φόβο ανικανότητας, φόβο θανάτου, φόβο απέναντι σε μια ανίατη ασθένεια. Αυτόν τον ''ήχο'', αυτό το ''σήμα'' μπορεί να το ακούσει κανείς μόνο όταν αυτός ο φόβος έχει πραγματωθεί. Στη συνέχεια διασπείρεται και εξαπλώνεται προς πολλές κατευθύνσεις, γιατί έτσι διαδίδονται τα ηχητικά κύματα μέσα στα πεδία. Πως μοιάζει; Μπορεί να ακούγεται σαν συριγμός, σαν ένα σφύριγμα, σαν κάτι αχανές που αναδύεται από πολύ βαθιά...


Ron Woodroof: Let me give y'all a little news flash. There ain't nothin' out there can kill fuckin' Ron Woodroof in 30 days.

Ο Ron Woodroof ένας ομοφοβικός καουμπόι που δουλεύει ως ηλεκτρολόγος στο Τέξας του 1985, μαθαίνει ότι έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS και του απομένουν μόλις 30 ημέρες ζωής. Μετά το αρχικό σοκ, αποκομμένος από το φιλικό του περιβάλλον, προσπαθεί να συνηθίσει την νέα αυτή πραγματικότητα και να παλέψει για τη ζωή του. Το AZT είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, όμως λόγω του ότι βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο δεν έχουν όλοι το δικαίωμα χρήσης του και επίσης έχει πολλές αρνητικές παρενέργειες. Έτσι, με την βοήθεια ενός γιατρού από το Μεξικό, αποφασίζει να ''εισάγει'' άλλα, καταλληλότερα φάρμακα και τα πουλά σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ιδρύοντας την λέσχη Dallas Buyers. Με την πράξη του αυτή όμως έρχεται σε αντιπαράθεση με την πολιτεία και την ιατρική κοινότητα, η οποία αρνείται να αξιολογήσει την δική του έρευνα που φαινομενικά σώζει ζωές..
Ένα συγκλονιστικό δράμα από τον σκηνοθέτη Jean-Marc Vallee, το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία και πραγματεύεται όλο τον αντίκτυπο της ιστορίας του ιού του AIDS, την εκμετάλλευση και την υποκριτική τακτική των φαρμακοβιομηχανιών, τον ομοφοβισμό και την προκατάληψη έναντι των φορέων σε μια εποχή έξαρσης του ιού (δεκαετία 80). Ο Matthew McConaughey δίνει μια πολύ αξιόλογη ερμηνεία και μάλιστα υπέβαλε τον εαυτό του σε μια άκρως εξαντλητική απώλεια βάρους για τις ανάγκες του πρωταγωνιστικού ρόλου. Στον δεύτερο ρόλο ο Jared Leto, ως ο τραβεστί συνεργάτης του Ron, ασκεί τόσο μαγνητισμό στην οθόνη που ο θεατής δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω του. Ένα μικρό διαμάντι του ανεξάρτητου Αμερικανικού κινηματογράφου, μια σπουδή για τις ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες από ότι φαίνεται εκλείπουν μπροστά σε μια ''θανάσιμη'' απειλή. Βέβαια σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει με την εξέλιξη της ιατρικής και παρότι δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο, πολύ σπάνια η ασθένεια προκαλεί θνησιμότητα και το προσδόκιμο ζωής είναι κοντά στο φυσιολογικό (ακολουθείται αντιρετροϊκή θεραπεία). Αυτό που ίσως δεν έχει αλλάξει όμως, είναι η προκατάληψη απέναντι στους οροθετικούς ανθρώπους και η κοινωνική απομόνωση στην οποία υποβάλλονται..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου