Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

12 Years a Slave (2013)Clemens: Survival is not about certain death, it is about keeping your head down.
Solomon Northup: Days ago i was with my family, in my home. Now you tell me all is lost. ''Tell no one who i really am'' if i want to survive. I don't want to survive, i want to live.

Στην Αμερική του 1841, ο Solomon Northup ένας μαύρος, αλλά ελεύθερος άντρας, ζει στη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του. Με πρόσχημα την ιδιότητα του ως βιολιστής και μια νέα επαγγελματική ευκαιρία, πέφτει θύμα απάτης, απάγεται και πωλείται ως σκλάβος. Περνά δώδεκα ολόκληρα χρόνια δουλεύοντας σκληρά σε φυτείες, αντιμετωπίζοντας βασανιστήρια και παρανοϊκά αφεντικά, παλεύοντας να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του με μοναδικό στόχο να απελευθερωθεί και να γυρίσει πίσω στην οικογένεια του..
Η αληθινή ιστορία του Solomon Northup αποτυπώνεται στην μεγάλη οθόνη μέσα από μια πολύπλευρη ματιά του Steve McQueen (Hunger, Shame) όπου βλέπουμε εκτός από την τέλεια αποτύπωση της συγκεκριμένης εποχής, την νοοτροπία αυτής να ποτίζει και να φωτίζει τις πλευρές κάθε χαρακτήρα του έργου και επίσης μικρά διαλείμματα από υπέροχες εικόνες (κυρίως τοπία) που προσθέτουν μια μοναδική αισθητική στην όλη σύνθεση της ταινίας. Πολύ καλή ερμηνεία από τον Chiwetel Ejiofor ως Solomon που αναπαριστά επάξια την οδύσσεια ενός ανθρώπου που δεν χάνει την ελπίδα του και καταφέρνει να προσαρμοστεί στις αντιξοότητες ώστε να καταφέρει να επιβιώσει. Ο Steve McQueen έχει ξαναθίξει το θέμα της ανθρώπινης βιαιότητας στο Hunger (εκεί σε φυλακές) και έχει ξανασυνεργαστεί με τον ηθοποιό Michael Fassbender, ο οποίος εδώ παίζει το ρόλο του κακού και παρανοϊκού ιδιοκτήτη φυτείας Edwin Epps, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα στα όσκαρ για την ερμηνεία του. Ρόλος κλειδί στην ιστορία, αυτός της Lupita Nyong'o ως Patsey, της ανίδεης σκλάβας που πέφτει θύμα κακοποίησης μέχρι τα όρια, είναι συμπληρωματικός κατά κάποιο τρόπο με αυτόν του Solomon καθώς και οι δυο προσδοκούν το ίδιο, την ελευθερία, όμως σκέφτονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτός ο τρόπος σκέψης και αντίδρασης ανάλογα με την μόρφωση και την ταξική θέση φανερώνεται και στην αλληλεπίδραση του Solomon με τον Bass (υποδυόμενος από τον Brad Pitt) έναν Καναδό που πιστεύει ότι η δουλεία και η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθούν. Είναι και το πρόσωπο που προσφέρει την απελευθέρωση, σωματική του Solomon Northup -συναισθηματική των θεατών..Συνολικά διεκδικεί 9 υποψηφιότητες στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου