Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

World War Z (2013), I Am Legend (2007)

Με αφορμή τις τελευταίες ιατρικές έρευνες, την εξέλιξη της επιστήμης και το δέος που προκαλούν κάποιες ανακαλύψεις, πολλές φορές σενάρια που βλέπουμε στον κινηματογράφο δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι βγαίνουν αληθινά και στη ζωή. *Σύμφωνα με μια κλινική μελέτη που βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, σε μια περίπτωση ενός εξάχρονου κοριτσιού με χρόνια λεμφοβλαστική αναιμία τελικού σταδίου, η έγχυση ενός τεχνικά παρασκευασμένου στελέχους του ιού HIV (ανασυνδυασμένο ώστε να μην προκαλεί ασθένεια) προκαλεί τον επαναπρογραμματισμό των Τ-λεμφοκυττάρων (T-cells). Η ενεργοποίηση και δράση των φονικών αυτών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγούν στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της ολικής καταστροφής των καρκινικών κυττάρων. Στην αρχή της ταινίας I Am Legend μας παρουσιάζεται αυτή ακριβώς η εκδοχή -παρά το γεγονός ότι μετά ο ιός μεταλλάσσεται σε φονική για τον άνθρωπο μορφή. Στο World War Z, η ''λύση'' και επομένως η σωτηρία της ανθρωπότητας βασίζεται στην χρήση πραγματικών, ενεργών ιών και πάλι. Η ικανότητα της επιστήμης να λειτουργεί αντιστρέφοντας και χρησιμοποιώντας σοφά τους νόμους της φύσης, με σκοπό την εξέλιξη, είναι και το σπουδαιότερο επίτευγμα. Από την άλλη ίσως να θέλει να μας πει ότι αυτό που μας φοβίζει μπορεί είναι η σωτηρία μας σε πολλές περιπτώσεις. Κυρίως φοβόμαστε περισσότερο κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε..

World War Z (2013)


''Mother Nature is a serial killer. No one's better. More creative. Like all serial killers, she can't help but the urge to want to get caught. But what good are all those brilliant crimes if no one takes the credit? So she leaves crumbs. Now the hard part, while you spent decades in school, is seeing the crumbs for the clues they are. Sometimes the thing you thought was the most brutal aspect of the virus, turns out to be the chink in its armor. And she loves disguising her weaknesses as strengths. She's a bitch''.

Ο Gerry Lane, σε μια καθημερινή ρουτίνα με την οικογένεια του, γίνεται μάρτυρας μιας επερχόμενης και ξαφνικής καταστροφής στους δρόμους της Φιλαδέλφειας. Η Γη απειλείται από ένα νέο ιό που μεταλλάσσει τους ανθρώπους σε αιμοδιψή ζόμπι. Ο ίδιος, όντας ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ, φυγαδεύεται και προσπαθώντας να βρει την αιτία της ασθένειας ταξιδεύει ως την Νότια Κορέα, το Ισραήλ και την Σκωτία. Η ανεύρεση θεραπείας είναι απαραίτητη για να σώσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο..
Η κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας του Max Brooks σε σκηνοθεσία του Marc Forster (Monster's Ball, Quantum of Solace), είναι μια περιπέτεια δράσης με αγωνία μέχρι το τέλος. Βέβαια η θεματολογία των ζόμπι είναι γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη, εδώ όμως έχουμε τη διαφορά ότι η πλοκή εστιάζεται στην δράση και την προσπάθεια του ήρωα να βρει μια θεραπεία. Έτσι, δεν έχουμε αποκρουστική εμφάνιση των ζόμπι ή ιδιαίτερες σκηνές αίματος, αλλά παρακολουθούμε με ρεαλισμό τις εξελίξεις, τα γεγονότα που συμβαίνουν ανά τον κόσμο και την ανταπόκριση των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι μαζικές ογκώδεις συνάξεις των ζόμπι -όπως στο τείχος της Ιερουσαλήμ- και η τελευταία σκηνή στο κέντρο ερευνών είναι οι πιο εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας, αλλά δεν υπάρχει κάτι άλλο ιδιαίτερο. Ο Brad Pitt είναι ικανοποιητικός στο ρόλο του Gerry Lane, ως ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει μια κρίση με βάση τη λογική και με προσγειωμένη συμπεριφορά κάνει ότι μπορεί ώστε να βρει μια λύση.

I Am Legend (2007)


Dr. Alice Krippin: Well, the premise is quite simple - um, take something designed by nature and reprogram it to make it work for the body rather than against it.
TV Personality: You're talking about a virus?
Dr. Alice Krippin: Indeed, yes. In this case the measles, um, virus which has been engineered at a genetic level to be helpful rather than harmful. Um, i find the best way to describe it is if you can... if you can imagine your body as a highway, and you picture the virus as a very fast car, um, being driven by a very bad man. Imagine the damage that car can cause. Then if you replace that man with a cop... the picture changes. And that's essentially what we've done.
TV Personality: And how many people have you treated so far?
Dr. Alice Krippin: Well, we've had ten thousand and nine clinical trials in humans so far. 
TV Personality: And how many are cancer-free?
Dr. Alice Krippin: Ten thousand and nine.
TV Personality: So you have actually cured cancer.
Dr. Alice Krippin: Yes, yes... yes, we have.
[cuts to post-apocalyptic New York three years later]

Ο Robert Neville, ερευνητής στρατιωτικός, ένας από τους λίγους ανθρώπους που επιβίωσαν από τον φονικό ιό KV (Krippen Virus) έχοντας φυσική ανοσία, παραμένει στην εγκαταλειμμένη Νέα Υόρκη με τον σκύλο του, προσπαθώντας να βρει μια θεραπεία. Πειραματίζεται στους εναπομείναντες μολυσμένους ανθρώπους οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε πλάσματα της νύχτας, επιθετικά και επικίνδυνα, που διψούν για αίμα. Έχοντας περάσει τρία χρόνια ολομόναχος, με την επιβίωση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη και χωρίς επιτυχία για το εμβόλιο, οι ελπίδες του αναπτερώνονται, όταν συναντά δυο υγιείς ανθρώπους, μια γυναίκα με τον γιο της..
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Richard Matheson, το I Am Legend σε σκηνοθεσία του Francis Lawrence, αποτελεί την τρίτη κινηματογραφική μεταφορά αυτού του θρίλερ-τρόμου επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε το 1954 (η πρώτη ήταν το The Last Man on Earth,1964 και η δεύτερη το Omega Man,1971). Άψογη εκτέλεση και πολύ καλή χρήση των εφέ, όπως βλέπουμε την μετά-αποκαλυπτική Νέα Υόρκη με αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνονται ως αληθοφανή επιστημονικά (όπως είναι τα ελάφια και η βιολογική άνθιση στο κέντρο της πόλης, μετά από τρία χρόνια ανθρώπινης απουσίας). Ο Will Smith δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία και παίρνει σχεδόν όλη την ταινία στους ώμους του. Όλα τα καλά του έργου ανατρέπονται λίγο προς το τέλος όπου απογοητεύει με την ασάφεια της ανακάλυψης της θεραπείας (σε αντίθεση με την αρχική μελετημένη επιστημονική ανάλυση της μόλυνσης) και επαναλαμβάνει την συνηθισμένη αμερικανική ηθικολογία του ήρωα που θυσιάζεται για να σώσει τον κόσμο. Πάντως αποτέλεσε σημαντική εισπρακτική επιτυχία και ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ταινίες που προηγήθηκαν.

http://www.youtube.com/watch?v=lAsPupfqOJw&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου