Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Captain Phillips (2013)

''Είναι έργο των σοφών να προβλέψουν τη συμφορά πριν έρθει. Είναι έργο των γενναίων να αντιμετωπίσουν τη συμφορά όταν έρθει''.
Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., εκ των 7 σοφών της Αρχ. Ελλάδας


Ο καπετάνιος Richard Phillips αποχαιρετά τη σύζυγο του καθώς αποχωρεί για ένα ακόμα ταξίδι με σκοπό τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Ομάν με τελικό προορισμό τη Μομπάσα. Όμως, οι υδάτινοι αυτοί δρόμοι είναι άκρως επικίνδυνοι καθώς τα πλοία απειλούνται από Σομαλούς πειρατές. Κάνοντας άψογα τη δουλειά του και βάση σχεδίου δεν μπορεί να αποτρέψει την επίθεση που δέχεται από ένστολους Σομαλούς. Τώρα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να σώσει το πλήρωμα του όπως και τον εαυτό του..
Η αληθινή ιστορία του καπετάνιου Richard Phillips και του πληρώματος του εμπορικού Αμερικανικού πλοίου MV Maersk Alabama το οποίο το 2009 υπέστη την πρώτη πειρατεία πλοίου μετά από διακόσια χρόνια. Σήμερα τα φορτηγά πλοία προστατεύονται από ένοπλη ασφάλεια. Ο σκηνοθέτης Paul Greengrass (United 93, Green Zone, The Bourne Ultimatum) δημιουργεί μια δραματική περιπέτεια, γεμάτη ένταση και αγωνία. Η ταινία είναι πολύ δυναμική λόγω του σεναρίου, το οποίο μας παρουσιάζει μια κατάσταση ρεαλιστική, με αληθοφανείς αντιδράσεις των χαρακτήρων όπως του πληρώματος, των Σομαλών, των Αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του καπετάνιου Phillips. Παρακολουθούμε την αντίθεση ανάμεσα στους δυο πολιτισμούς πάνω στο οποίο στηρίζεται και η λύση της υπόθεσης, αν και καμιά αντίδραση δεν είναι προβλέψιμη όταν υπάρχουν άνθρωποι με όπλα στα χέρια. Το επιβλητικό τοπίο του ωκεανού δίνει μια κλειστοφοβική αίσθηση και βαραίνει την ατμόσφαιρα. Ο Tom Hanks μας προσφέρει άλλη μια άψογη ερμηνεία ως ένας άνθρωπος με σοβαρότητα, που ανησυχεί για την οικογένεια του, εκτελεί όσο μπορεί καλύτερα τα καθήκοντα του, τελικά όμως καλείται να αντιμετωπίσει τις αντοχές του και να πάρει αποφάσεις σε μια κατάσταση ζωής και θανάτου. Χωρίς να παριστάνει τον ήρωα, αλλά έναν κανονικό άνθρωπο που φοβάται, αποτελεί το δεύτερο ατού της ταινίας. Ιδιαίτερα στην τελευταία σκηνή είναι εκπληκτικός.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου