Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Elegy (2008)

Τελικά τι κάνει τόσο δύσκολες τις σχέσεις; Ο εγωισμός, η συνήθεια, η διαφορετικότητα, η ηλικία,
και ακόμα βαθύτερα, μήπως τα προηγούμενα βιώματα μας, οι σχέσεις που είχαμε με τους γονείς μας, η αδυναμία μας να εμπιστευτούμε έναν άλλο άνθρωπο, η αδυναμία μας να αγαπήσουμε.; Ο φόβος να έρθουμε πιο κοντά σε κάποιον.; Ότι θα πληγωθούμε ή ότι ο άνθρωπος μας θα μας προδώσει... Το πιστεύουμε τόσο πολύ που στο τέλος προκαλούμε οι ίδιοι αυτό το αποτέλεσμα. Το αποζητούμε, το έχουμε ανάγκη... Γιατί να γκρεμίζουμε τις σχέσεις μας λόγω της ανασφάλειας μας όταν έχουμε δίπλα μας κάποιον που μας νοιάζεται, είναι εκεί, μας το δείχνει και μας το λέει... Έχουμε όλα όσα θέλουμε μέσα στα χέρια μας και δε μπορούμε να το δούμε.. Όσα χρόνια και αν περάσουν στη ζωή μας από ένα σημείο και μετά ξέρουμε καλά ποιοι είμαστε. Ξέρουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε. Ξέρουμε τι μπορούμε και τι όχι. Το τι και το πόσο μπορούμε να προσφέρουμε στον άλλο, όμως και πάλι... ο έρωτας έρχεται απρόσμενα και απροσδόκητα, είναι τόσο γλυκός που ποιος μπορεί να αντισταθεί; Και θα πληγώσει και θα πληγωθεί.. Εξάλλου είναι στη φύση μας να ψάχνουμε για πάντα το άλλο μας μισό.......


George O'Hearn: Beautiful women are invisible.
David Kepesh: Invisible? What the hell does that mean? Invisible? They jump out at you. A beautiful woman, she stands out. She stands apart. You can't miss her.
George O'Hearn: But we never actually see the person. We see the beautiful shell. We're blocked by the beauty barrier. Yeah, we're so dazzled by the outside that never make it inside.

Ο George O'Hearn, ένας καθηγητής λογοτεχνίας, μουσικός, και γνωστός κριτικός τέχνης παρά τα εξήντα του χρόνια περνά τη ζωή του διασκεδάζοντας εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία που του δίνεται, κάνοντας επιφανειακές σχέσεις με πολλές γυναίκες, όπως και ο καλύτερος φίλος του και ποιητής David Kepesh.. Όμως η αδυναμία του να δεσμευτεί και κάθε του ανασφάλεια βγαίνει στην επιφάνεια όταν ερωτεύεται και κάνει σχέση με την εικοσιπεντάχρονη φοιτήτρια του Consuela. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τους φόβους του, την προβληματική σχέση του με το γιο του, την μεγάλη διαφορά ηλικίας, αν όντως είναι αληθινή η αγάπη του για την όμορφη Consuela..
Την ιστορία ενός ανθρώπου που δεν δημιούργησε ποτέ μια βαθιά σχέση με κάποιον, ίσως μόνο με τον καλύτερο του φίλο υποδύεται ο Ben Kingsley, η οποία βασίζεται στην νουβέλα του Phillip Roth, The Dying Animal. Μια ματιά στις αδυναμίες των ανθρώπινων χαρακτήρων -οι οποίες ''ραγίζουν'' τις σχέσεις και τελικά τις διαλύουν-, τις διαφορές αντρών-γυναικών, την μοναξιά και την αξία της οικογένειας, υπό την σκηνοθεσία της Isabel Coixet (The Secret Life of Words, My Life Without Me), η οποία δίνει ''βάθος'' σε σκέψεις και συναισθήματα. Σκοτεινά πλάνα σε αντίθεση με την ομορφιά της τέχνης, όπως και οι αντιθέσεις των πρωταγωνιστών, με την όμορφη και χαρισματική Penelope Cruz να δίνει ζωή στους προβληματισμούς και τους φόβους του χαρισματικού καθηγητή της..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου