Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Side Effects (2013), Fracture (2007)

Δυο ειδών άνθρωποι υπάρχουν, οι θύτες και τα θύματα. Οι ρόλοι δεν είναι απόλυτοι στα πρόσωπα και μάλιστα πολλές φορές εναλλάσσονται, αν και συνήθως, υπερισχύει ο ένας χαρακτηρισμός έναντι του άλλου. Παρόλο που φαινομενικά ο κερδισμένος είναι ο θύτης, αυτό δεν ισχύει πάντα. Ο πιο πετυχημένος θύτης είναι αυτός που έχει την σοφία να αναγνωρίζει και να υιοθετεί τον ρόλο του θύματος, όποτε είναι αναγκαίο, ώστε να εξυπηρετεί τους σκοπούς του. Το θύμα βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση γιατί δεν το γνωρίζει μέχρι να είναι πολύ αργά. Αν διαπιστώσει το γεγονός και καταλάβει ότι ο ίδιος φταίει για τη θέση που βρέθηκε, αν θέλει και το επιδιώξει, έχει μια ελπίδα να γίνει ο θύτης την επόμενη φορά. Όπως και να έχει, ο σκοπός του θύτη δεν είναι να κερδίσει. Σκοπός του είναι το ίδιο το παιχνίδι..

Side Effects (2013)''Depression is the inability to construct a future''.

Μετά από τέσσερα χρόνια αναμονής, η Emily, ξανασυναντά τον σύζυγο της που αποφυλακίζεται. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της ζωής της πέφτει σε βαριά κατάθλιψη και με μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, της επιβάλλεται να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή. Όμως καθώς δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα που της χορηγούνται, της προτείνεται ένα νέο φάρμακο που μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά. Οι παρενέργειες την οδηγούν σε ολέθριες συνέπειες, όπως και τα άτομα που εμπλέκονται γύρω της. Ψάχνοντας να βρεθεί ο υπαίτιος αυτών των γεγονότων ένα παιχνίδι ξεκινά μεταξύ ψυχιάτρων, δικηγόρων, φαρμακευτικών εταιριών και της κατηγορούμενης Emily..
Η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη Steven Soderbergh, ο οποίος τερματίζει την καριέρα του όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, είναι ένα θρίλερ που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές, πολυπλοκότητα στους χαρακτήρες οι οποίοι ξεδιπλώνουν τα μυστικά τους σταδιακά, με αποτέλεσμα να κρατάται αμείωτο το ενδιαφέρον και η αγωνία μέχρι τέλους. Με αρχικό επίκεντρο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της Emily και εστιάζοντας στην μάστιγα της κατάθλιψης, στο υπόλοιπο κομμάτι της, η ταινία ''γυρίζει'', ενεργοποιώντας τον δεύτερο κύριο χαρακτήρα της ταινίας, αυτόν του ψυχίατρου Jonathan Banks, ο οποίος προσπαθεί να υπερασπιστεί το όνομα και την ιδιότητα του. Πολύπλευρη και πολυεπίπεδη, το Side Effects ξεχωρίζει ως μια ευχάριστη ανάσα διαφορετικότητας από τα άπειρα θρίλερ που αναπαράγουν πάνω κάτω τα ίδια στοιχεία. Πολύ καλές ερμηνείες από τον Jude Law στο ρόλο του ψυχιάτρου Jonathan Banks όπως επίσης και της Rooney Mara ως Emily Taylor.

Fracture (2007)''Even a broken clock is right twice a day''.

Ο Ted Crawford είναι ένας έξυπνος, επιτυχημένος και πλούσιος μηχανικός, ιδιοκτήτης μιας εταιρίας κατασκευής αεροσκαφών, μέχρι που ανακαλύπτει ότι η αγαπημένη του σύζυγος τον απατά. Αφού την δολοφονεί, καταστρώνει ένα δαιδαλώδες δικαστικό πλάνο ώστε να καταφέρει να αθωωθεί και να παγιδέψει τον εραστή της γυναίκας του ως δολοφόνο. Όλα αυτά εις βάρος του ανερχόμενου νεαρού δικηγόρου Willy Beachum, ο οποίος αναλαμβάνει τον ρόλο του δημόσιου κατήγορου σε μια φαινομενικά εύκολη και σίγουρη υπόθεση, ξεκινώντας ένα παιχνίδι προκλήσεων, εντυπώσεων και ανατροπών..
Ένα έντονο ψυχολογικό θρίλερ του σκηνοθέτη Gregory Hoblit, με τον εκπληκτικό Anthony Hopkins να μαγνητίζει το κοινό σε ένα ρόλο που όμως σε πολλά θυμίζει τον ρόλο του δόκτωρ Hannibal Lecter, με πολλά κοινά στην ερμηνεία του. Εξίσου καλός και ο Ryan Gosling ως ο βοηθός εισαγγελέα Willy Beachum, εκπροσωπώντας τον νέο απόφοιτο με άριστα δικηγόρο, ο οποίος πασχίζει να ανέβει επαγγελματικά διεκδικώντας μια αξιόλογη θέση στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες της Αμερικής. Η ταινία χαρακτηρίζεται από την προσαρμογή του σεναρίου σε έγκυρες νομικές τοποθετήσεις συνδυαζόμενη με την αλληγορία του ''θαύματος του αυγού'' που μεταφράζεται ως η θεωρία της ανυπαρξίας του τέλειου και επομένως την αφετηρία για αντεπίθεση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου