Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Antichrist (2009)

Στις απαρχές των πάντων υπάρχει ένα μέρος που λέγεται Εδέμ..Το μέρος που Σε κρίνουν. Σε απογυμνώνουν και σε αφήνουν ολομόναχο στο σκοτάδι να πορευτείς σε έναν ατέλειωτο διάδρομο που από δω και από' κει πετάγονται φαντάσματα. Η Κρίση. Οι μεγάλοι αντιμέτωποι: η μοναχική ψυχή και οι άνθρωποι της ζωής σου..οι φόβοι και οι αμαρτίες. Αυτά που περιμένουν οι άλλοι από' σένα και αυτά που πραγματικά είσαι..Η δική σου Εδέμ..


Μετά τον τραγικό χαμό του παιδιού τους, ένα ζευγάρι προσπαθεί να ξεπεράσει το γεγονός και να συνεχίσει τη ζωή του. Ο σύζυγος όντας ο ίδιος θεραπευτής και με σκοπό να σώσει την γυναίκα του από την κατάθλιψη πηγαίνουν για λίγες μέρες στο εξοχικό τους σπίτι στο δάσος. Εκεί όμως έρχονται και οι δυο αντιμέτωποι όχι μόνο με όσα έχουν κρυμμένα μέσα τους, αλλά και με την ίδια την φύση..
Ένα αλληγορικό έργο από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Lars von Trier (Melancholia, Nymphomaniac), ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, δίνοντας μας πολλά και διαφορετικά νοήματα. Από τον πόνο μιας μητέρας για το χαμό του παιδιού της, τη μάστιγα της κατάθλιψης και τον αγώνα για τη θεραπεία της, την παγίδα των τύψεων και της ζωής στο παρελθόν, μέχρι το βάθος της σκληρής και σκοτεινής γυναικείας φύσης, όπως επιβεβαιώνεται μέσα από ιστορικά στοιχεία. Χωρίζει την ταινία σε τέσσερα κεφάλαια, πρόλογο και επίλογο, οδηγώντας σταδιακά τον θεατή στην κορύφωση ενός ελεγχόμενου δράματος. Οι αντιθέσεις των επιθυμιών του ανθρώπινου νου που έρχονται σε σύγκρουση με τη λογική και τις πράξεις, τελικά όμως δεν μπορούν να τις αρνηθούν οδηγώντας στο αναπόφευκτο: την ίδια την τέλεση ή την παραδοχή τους. Όλα αυτά παρουσιάζονται με μοναδική δημιουργικότητα, καλλιτεχνικότητα, φωτογραφία, με δόσεις διαστροφής, προκλητισμού, ακόμη και μισογυνισμού. Εκπληκτικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο, Willem Dafoe και Charlotte Gainsbourg, η οποία τιμήθηκε και με το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Καννών. Ο Lars von Trier αφιέρωσε την ταινία στον σκηνοθέτη Andrei Tarkovsky. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου