Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

La Strada (1954)

Η μοναξιά είναι μια επιλογή. Όταν κάποιος διαλέγει να απομακρυνθεί από την οικογένεια, τους φίλους του, τα πρόσωπα που γνωρίζει στους δρόμους της ζωής, τότε μπαίνει σε ένα κύκλο που γεννά ανασφάλεια, βιαιότητα, κακία με αποτέλεσμα να φεύγει και άλλο, ακόμα περισσότερο από όσο νομίζει. Εξάλλου ένας από τους σκοπούς της ύπαρξης μας είναι να δείξουμε στους άλλους ποιοι είμαστε. Κανείς δε βρίσκει την ευτυχία θυσιάζοντας τον εαυτό του. Η αγάπη δεν έχει ανάγκη μόνο να προσλαμβάνεται αλλά και να προσφέρεται..


Η Gelsomina, μια εύπιστη και αθώα νεαρή κοπέλα, πωλείται από τη μητέρα της έναντι δέκα χιλιάδων λιρών σε έναν πλανόδιο τσιρκολάνο τον Zampano, ώστε να δουλεύει μαζί του στις παραστάσεις και ως υπηρέτρια. Ο σκληρός και δυνατός άντρας κακομεταχειρίζεται και κακοποιεί την Gelsomina, η οποία αρχικά επιχειρεί να φύγει χωρίς όμως να τα καταφέρει. Όταν στην συνέχεια γνωρίζει τον Il Matto (The Fool) έναν άλλο τσιρκολάνο και ανταγωνιστή του Zampano εγκλωβίζεται από την ιδέα που της βάζει ότι ο Zampano μπορεί να την αγαπάει και δεν τον εγκαταλείπει, μέχρι να τους χωρίσει τελικά ένα τραγικό γεγονός..
Θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Από την εξαίρετη ερμηνεία της Giulietta Masina ως Gelsomina που πολλοί την παρομοιάζουν με την γυναικεία εκδοχή του Σαρλό λόγω των ιδιαίτερων εκφράσεων του προσώπου της, τον βαρύ και απλησίαστο  Zampano που ερμηνεύεται από τον διαχρονικό Anthony Quinn, τον γελαστό, καλό και αθώο κλόουν Il Matto που ενσαρκώνεται από τον Richard Basehart, κάθε ρόλος μοναδικός και πίσω από αυτό που φαίνεται να κρύβει χιλιάδες νοήματα για τη μοναξιά και τη στάση μας απέναντι στη ζωή, τη φτώχεια και την επιβίωση, την αθωότητα, την αγάπη και την καλοσύνη. Το πως δημιουργείται κάθε κρίκος που διαμορφώνει την αλυσίδα του χαρακτήρα μας. Η ώριμη και ποιητική σκηνοθεσία του Federico Fellini με την γλυκιά μελωδία της μουσικής του Nino Rota, έδωσαν στη ταινία επάξια το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας το 1956, τον Αργυρό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας και πολλά άλλα βραβεία.

"Διότι ο άνθρωπος-τώρα- τι να τον κάνει κατάμονος τον εαυτό του όλον. Πρέπει να δώσει.. Δηλαδή δεν ζούμε μόνοι μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν είναι ότι αγαπάμε με τον τρόπο μας διότι εμπιστευόμαστε τον άλλον, εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, απολύτως. Μόνο ένας γεμάτος άνθρωπος μπορεί να είναι γενναιόδωρος"..
Κική Δημουλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου