Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

American Psycho (2000)

Πόσο καλά μπορεί να κρυφτεί κάποιος από αυτό που πραγματικά είναι; Είναι θέμα τεχνικής, νοοτροπίας ή απλά ταλέντο το ψέμα και η υποκρισία; Υπάρχουν άτομα που κρύβονται όντως πολύ καλά.. Όμως ο φθόνος, ο ανταγωνισμός, η υπερβολική πίεση, εκτοξεύουν στα ύψη τις αδυναμίες, μετατρέποντας τες σε κίνητρα που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους οποιονδήποτε έχει έστω και μια μικρή ''προδιάθεση''..


''There is an idea of a Patrick Bateman; some kind of abstraction. But there is no real me: only an entity, something illusory. And though i can hide my cold gaze, and you can shake my hand and feel flesh gripping yours and maybe you can even sence our lifestyles are probably comparable... i simply am not there''.

Ο Patrick Bateman είναι στέλεχος μιας μεγάλης χρηματοοικονομικής εταιρίας στη Wall Street, φαινομενικά άψογος στις εργασιακές, προσωπικές και κοινωνικές του υποχρεώσεις, προσεγμένος στην εμφάνιση του και συγκροτημένος χαρακτήρας. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια διαταραγμένη προσωπικότητα με σαδιστικές και δολοφονικές τάσεις τις οποίες και πραγματοποιεί επανειλημμένα και μάλιστα με μοναδικό του σκοπό την ευχαρίστηση..
Ο Christian Bale ερμηνεύει με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο τον ιδιόρρυθμο Patrick Bateman, τον άνθρωπο που προσπαθεί μάταια και με κόπο να ενταχθεί στον εργασιακό του χώρο, έχοντας μεγάλη ανάγκη τον θαυμασμό και την εύνοια των συναδέλφων του, λόγω του υπερβολικού ναρκισσισμού του. Λόγω αυτής της αδυναμίας οδηγείται στον υποχονδριασμό, την εντατική ενασχόληση με την εμφάνιση του, τον ψυχωτικό ανταγωνισμό με κάθε πρόσωπο της ζωής του, κάνοντας τον να χάσει εντελώς τον δικό του εαυτό και επακόλουθα την ανθρώπινη πλευρά του. Η σκηνοθεσία του Oliver Stone σε συνδυασμό με τους κωμικοτραγικούς διαλόγους του σεναρίου που βασίζεται στο βιβλίο του Bret Easton Ellis, έχουν καταστήσει τη ταινία διαχρονική και μια από τις καλύτερες σε αυτό το είδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου