Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

All the Invisible Children (2005)

Είναι όπως μερικές φορές που θέλουμε να δούμε μια πολύ λυπητερή ταινία...ώστε να λυπηθούμε και άλλο. Μα νιώθουμε ότι το έχουμε ανάγκη.. Και εκεί είναι που το σινεμά μπορεί και μας προσφέρει κάτι τόσο μοναδικό. Θα είναι μια κάθαρση της ψυχής μας, μια εξιλέωση. Ένα τέλος για μια νέα, πιο ελπιδοφόρα αρχή που θα φέρει το αύριο..
Εξάλλου όταν αρχίζουμε να κλαίμε για κάτι, στο τέλος κλαίμε για τα πάντα..


7 ταινίες μικρού μήκους με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά:
1. Tanza του Mehdi Chafer
Κάπου στην Αφρική ένα αγόρι, έχοντας χάσει την οικογένεια του, μεγαλώνει ως στρατιώτης πολεμώντας σε έναν άτυπο εμφύλιο πόλεμο. Αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον πόνο και τον θάνατο ονειρεύεται να πάει στο σχολείο και να έχει ένα σπίτι..

2. Blue Gupsy του Emir Kusturica
Ένας μικρός τσιγγάνος στην Σερβία περνά την τελευταία μέρα του στη φυλακή σκεπτόμενος πως αφού βγει έξω δεν θα έχει πουθενά να πάει, τίποτα να κάνει, εκτός αν δεχτεί την τυραννική συμπεριφορά του μέθυσου πατέρα του. Η μόνη του λύση είναι να επιστρέψει και πάλι στο αναμορφωτήριο θυσιάζοντας την ελευθερία του..

3. Jesus Chilren of America του Spike Lee
Ένα μικρό κορίτσι μαθαίνει ότι είναι φορέας του AIDS, όπως και οι ναρκομανείς γονείς της. Τώρα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο μια θανατηφόρα ασθένεια, αλλά και την σκληρή αντιμετώπιση της κοινωνίας και ιδιαίτερα του σχολείου..

4. Bilu and Joao της Katia Lung
Δυο μικρά παιδιά, ορφανά και άστεγα στις παραγκουπόλεις του Σάο Πάολο προσπαθούν να επιβιώσουν μαζεύοντας ανακυκλώσιμα υλικά από τα σκουπίδια με σκοπό να τα πουλήσουν ή να τα ανταλλάξουν.

5. Jonathan των Jordan και Ridley Scott
Ένας φωτογράφος, πολεμικός ανταποκριτής, αντιμετωπίζοντας μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, καταφεύγει στις αναμνήσεις και τα όνειρα ώστε να αντέξει στο δύσκολο έργο του και να κλείσει τις δικές του πληγές του παρελθόντος.

6. Ciro του Stefano Veneruso
Ένα μικρό αγόρι μαζί με τον φίλο του, κλέβουν πορτοφόλια και τσάντες ώστε να βγάλουν ένα μικρό χαρτζιλίκι. Με την αθώα παιδική τους ψυχή αυτό που θέλουν να κάνουν με τα λεφτά που κλέψανε είναι να πάνε στο λούνα παρκ..

7. Song Son and Little Cat του John Woo
Η ιστορία μιας κούκλας που βρίσκεται πεταμένη στα σκουπίδια και δυο συνομήλικων κοριτσιών, ένα ορφανό και άστεγο και ένα πλούσιο και κακομαθημένο..

Όσα χρόνια και αν περάσουν ταινίες σαν αυτές που δείχνουν την πείνα, τον πόνο, την εκμετάλλευση, τις αρρώστιες, το ρατσισμό και γενικά τις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις υπανάπτυκτες χώρες και όχι μόνο, είναι πάντα επίκαιρες καθώς τα οικονομικά συμφέροντα των δυνατών χωρών επικρατούν και επιβάλουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση όπου μπορούν. 7 αξιόλογοι σκηνοθέτες μας παρουσιάζουν ο καθένας με τη δική του ιδιαίτερη ματιά τα αισθήματα μικρών παιδιών που αναγκάζονται να σηκώσουν μεγάλες ευθύνες, παλεύοντας μόνα τους για την επιβίωση και το καλύτερο αύριο. Με ανθρωπισμό, συγκίνηση, ρεαλισμό αλλά και σουρεαλισμό, διεισδυτικότητα στην παιδική ψυχή, επαγγελματισμό, άρτια σκηνοθεσία και μουσική επένδυση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου