Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Two Lovers (2008), Greenberg (2010)

Πως είναι όταν εμφανίζεται ένας ξαφνικός έρωτας; Ή όσο το σκεφτόμαστε διαπιστώνουμε ότι υπήρχε από πάντα.. Όταν ξέρουμε πως δεν πρόκειται να έχει ανταπόκριση. Πως μόνο εμείς πληγωνόμαστε με το να επιμένουμε.. Και όμως. Και θα εκδηλωθούμε, και θα προσπαθήσουμε και θα πονέσουμε.. Και μετά θα το αποδεχτούμε και θα προχωρήσουμε. Ίσως όχι ολόκληροι, ούτε με το μέγιστο πάθος μας..

Two Lovers (2008)


Αφού τον εγκατέλειψε η μνηστή του, ο Leonard κατέληξε να ζει με τους γονείς του και να δουλεύει στην οικογενειακή τους επιχείρηση. Εγκλωβισμένος σε μια κενή ζωή, μέσα στα πρέπει της οικογένειας και απογοητευμένος με τάσεις αυτοκτονίας, γνωρίζει ταυτόχρονα δυο γυναίκες. Την όμορφη, ώριμη και συγκροτημένη κοπέλα, από καλή οικογένεια, φίλοι των γονιών του, οι οποίοι τους γνωρίζουν με την ελπίδα για κάτι σοβαρό & την όμορφη, διασκεδαστική, άστατη, ανεξάρτητη νέα ένοικο της πολυκατοικίας του, η οποία τον προσεγγίζει φιλικά ώστε να την βοηθήσει με την αδιέξοδη σχέση της με έναν παντρεμένο άντρα.
Ο σκηνοθέτης James Gray μας παρουσιάζει μια ιστορία αληθοφανή από την αρχή μέχρι το τέλος. Μας επιβεβαιώνει όλα όσα ζούμε και βλέπουμε στις σχέσεις των γύρω μας μέσω μιας ρεαλιστικής έμφασης στους χαρακτήρες. Γοητευτικός ο Joaquin Phoenix σε αυτό το ρόλο, αλλά καλές ερμηνείες και από τις συμπρωταγωνίστριες του Gwyneth Paltrow και Vinessa Shaw.

Greeberg (2010)


Florence Marr: Hurt people hurt people.
''Οι άνθρωποι που έχουν πληγωθεί πληγώνουν και τους άλλους ανθρώπους''...

Ο  Roger μόλις έχει βγει από την ψυχιατρική κλινική που νοσηλευόταν και γυρίζει από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες ώστε να προσέχει το σπίτι και τον σκύλο του αδερφού του, ο οποίος φεύγει για ταξίδι με την οικογένεια του. Η Florence, προσωπική βοηθός του αδερφού του, επισκέπτεται το σπίτι για να τον βοηθήσει. Ο ιδιόρρυθμος, σαρκαστικός και ιδιαίτερος χαρακτήρας του Roger γοητεύει την Florence, μια κοπέλα πληγωμένη και αυτή από την προηγούμενη σχέση της και μεταξύ τους αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο, μια δύσκολη και προβληματική σχέση χωρίς ξεκάθαρο μέλλον..
 Ο Ben Stiller πρωταγωνιστεί σε ένα ρόλο πολύ διαφορετικό από ότι τον έχουμε συνηθίσει ξεδιπλώνοντας το υποκριτικό του ταλέντο. Απόλυτα πειστικός στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου απαισιόδοξου, υπερ-αναλυτικού, ο οποίος βάζει από μόνος του εμπόδια στη ζωή του αδυνατώντας όχι μόνο να προχωρήσει, αλλά και να αντιδράσει γενικά σε οτιδήποτε παραμένοντας αδρανής..
Η ταινία θυμίζει λίγο τις ταινίες του Woody Allen αλλά με μεγάλη διαφορά ως προς τον σοβαρότερο, αμεσότερο και διυσδιτικότερο τρόπο προσέγγισης στους χαρακτήρες από τον σκηνοθέτη Noah Baumbach (υπογράφει και το σενάριο μαζί με την Jennifer Jason Leigh).

Οι άνθρωποι είναι που κάνουν τη ζωή τόσο άδικη. Καταδικάζουν τις σχέσεις τους λόγω των λάθος επιλογών. Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, κοροϊδεύουν και τους άλλους. Καταλήγουν ο ένας να ζει τον έρωτα του και ο άλλος να ζει μέσα στο ψέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου