Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Midnight in Paris (2011)

Πολλές φορές πρέπει να γυρίσουμε στο παρελθόν για να βρούμε ..
τι έχει μεγαλύτερη αξία για μας, που θέλουμε να είμαστε, τι ανθρώπους θέλουμε να έχουμε δίπλα μας, ποιοι πραγματικά είμαστε..
Το παρελθόν είναι ένα κομμάτι της ζωής μας το οποίο παρόλο που έχει περάσει πια, είναι ακόμα ζωντανό. Μας βοηθά και μας προσφέρει την ευκαιρία, αν το μελετήσουμε λίγο, να έχουμε ένα πολύ λαμπρότερο μέλλον -αρκεί να αναγνωρίσουμε και να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας....Ο Gil ένας Αμερικανός σεναριογράφος του Χόλιγουντ, ταξιδεύει μαζί με τη μνηστή του στο Παρίσι με πρόφαση το επαγγελματικό ταξίδι των πεθερικών του. Εκεί, όντας μαγεμένος από την ομορφιά και τη νοσταλγικότητα του Παρισιού αναζητά την έμπνευση για το πρώτο του μυθιστόρημα ως συγγραφέας πια. Και την βρίσκει. Στην μεσονύκτια πόλη, όπου η φαντασία παίρνει σάρκα και οστά και τον οδηγεί στην αγαπημένη του εποχή του 1920, όπου συναντά όλα του τα ινδάλματα -σημαντικούς συγγραφείς και καλλιτέχνες- και όχι μόνο. Όμως ο ενθουσιασμός του για αυτό και η λαχτάρα του να ανακαλύψει και άλλα, παραμένοντας στο Παρίσι, δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την μνηστή του η οποία αρνείται να τον πιστέψει και να τον ακολουθήσει..
Στο φως της ημέρας το Παρίσι φαντάζει πανέμορφο. Υπέροχα τοπία, ιστορικά μνημεία, δρόμοι και αγορές, ένας πολυπόθητος προορισμός για πολλούς τουρίστες. Μετά τα μεσάνυχτα όμως παίρνει σειρά μια άλλη πλευρά της πόλης. Η σουρεαλιστική, μαγευτική ματιά σε μέρη που θυμίζουν άλλες εποχές, που προκαλούν συναισθήματα δέους και αγάπης για κάθε τι παλιό και σημαντικό. Κάθε σημείο της ταινίας μας θυμίζει τον Woody Allen (σκηνοθεσία & σενάριο) ο οποίος ξεδιπλώνει για άλλη μια φορά το ταλέντο του δίνοντας μας μια γλυκιά και αισιόδοξη εικόνα για τη ζωή μέσα από την ομορφιά του παρελθόντος.
Ο Owen Wilson απόλυτα γοητευτικός στο ρόλο του ρομαντικού περιηγητή ο οποίος απλά ψάχνει τον τρόπο να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Ρόλος κλειδί στην ταινία αυτός της Marion Cotillard, ως Adriana, η οποία αποτελεί την ''προσωποποίηση'' του ήρωα ή αλλιώς το άλλο του μισό καθώς και αυτή βρίσκει βαρετή την πραγματικότητα (εννοώντας αυτή του 1920) και θα ήθελε να ζούσε στην Belle Epoque, αναζητά τον πραγματικό έρωτα, είναι και αυτή ρομαντική και συναισθηματική. Η ταινία πλαισιώνεται από περάσματα σημαντικών ηθοποιών σε μικρούς ρόλους όπως η Kathy Bates ως Gertrude Stein, η Alison Pill ως Zelda Fitzgerald, o Adrien Brody ως Salvador Dalí, o Michael Sheen ως Paul Bates και άλλοι. Τιμήθηκε με το όσκαρ καλύτερου σεναρίου και πολλά άλλα βραβεία καθώς και υποψηφιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου