Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Dead Man (1995)

Λάθος μέρος - λάθος στιγμή; Ή απλώς μια σειρά από ''μάλλον ατυχή'' γεγονότα που μας οδηγούν σε διαφορετικά σημεία; Το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός σφαλμάτων των δικών μας και των άλλων ή αν θέλουμε να το πιστέψουμε, μια κρυφή δύναμη, μια υποκινούμενη άυλη ώση που μας προετοιμάζει για το επόμενο καλύτερο συμβάν στη ζωή μας (εφόσον έχουμε πάρει το μάθημα μας). Δύο λάθη κάνουν ένα σωστό και το ταξίδι συνεχίζεται σίγουρα -κάπου αλλού......


''Look out the window. And doesn't this remind you of when you were in the boat, and then later than night, you were lying, looking up at the ceiling, and the water in your head was not dissimilar from the landscape, and you think to yourself, "Why is it that the landscape is moving, but the boat is still?"

Ο William Blake, λογιστής από το Cleveland του Ohio, ταξιδεύει στην Αμερικάνικη δύση, στην πόλη Dickinson ώστε να δουλέψει σε τοπική επιχείρηση. Καθώς φτάνει στη πόλη διαπιστώνει πως η θέση του έχει δοθεί ήδη. Απογοητευμένος και άφραγκος βρίσκει παρηγοριά σε μια πόρνη (Thel) η οποία τον καλεί σπίτι της. Για κακή του τύχη και πάλι, ο πρώην σύντροφος της Thel (Charlie) το μαθαίνει και επιχειρεί να τον σκοτώσει. Δεν τα καταφέρνει όμως. Απλά τον τραυματίζει αλλά πέφτει ο ίδιος νεκρός από το χέρι του Blake. Ο Charlie τύχαινε να είναι ο γιος του μεγάλου επιχειρηματία της πόλης ο οποίος ζητά εκδίκηση. Ο William Blake είναι πλέον καταζητούμενος. Καθώς προσπαθεί να ξεφύγει και έχοντας ήδη μια σφαίρα κοντά στη καρδιά του, δέχεται τη βοήθεια ενός περίεργου Ινδιάνου ονομαζόμενου ο Κανένας (Nobody). Αυτός θα τον προετοιμάσει για το λυτρωτικό, πνευματικό του ταξίδι..
Εξαιρετική, σουρεαλιστική ταινία, άψογη σε κάθε επίπεδο. Ο σκηνοθέτης Jim Jarmusch στην καλύτερη ταινία της καριέρας του συνδυάζει την αισθητική του άσπρου-μαύρου, την ''ποιητική'' αναφορά (σενάριο επίσης του Jim Jarmusch), την αγριότητα της Αμερικάνικης δύσης του 19ου αιώνα, με την αντιφατική, νοσταλγική αλλά υπέροχη ηλεκτρική κιθάρα του Neil Young απόλυτα χαρακτηριστική αυτής της ταινίας. Όλα αυτά επίσης κάτω από το καστ μιας ομάδας χαρισματικών ηθοποιών, εκτός από τον Johnny Depp και τον Gary Farmer οι οποίοι ούτως ή άλλως και αναμφισβήτητα εντυπωσιάζουν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

William Blake: If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου