Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

The Village (2004)

- ''Ποιοι είναι τα πραγματικά τέρατα'';
Η προσωπικότητα του ανθρώπου καθορίζεται από την κοινωνία μέσα στην οποία είχε την τύχη ή την ατυχία να γεννηθεί. Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα παιδί διαμορφώνεται από τις διδαχές της οικογένειας του. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του απλά του επιβεβαιώνει τις ίδιες διδαχές μαθαίνοντας του κυρίως να δέχεται τα πράγματα όπως είναι, ''για το δικό του καλό''. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους μέσω προσχημάτων όπως είναι η θρησκεία, η ιστορία, η δικαιοσύνη, ο πλούτος, η δημοκρατία. Καταφέρνουν να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, να μεγαλώνουν τη δύναμη τους και να μαθητεύουν τους αντικαταστάτες τους, ώστε να συνεχίσουν την δική τους αυτοκρατορία του ψέμματος και της εκμετάλλευσης. Το απογοητευτικό όμως σε όλα αυτά είναι το εξής: κάποιος που είναι αρκετά σοφός δεν θα καταφέρει ποτέ να βγάλει αυτά τα θύματα από την άγνοια τους ότι και να κάνει. Καλύτερα να χρησιμοποιήσει την εξυπνάδα του για να τους εκμεταλλευτεί και ο ίδιος γιατί όπως και να έχει η μόνη αλήθεια που μπορούν να δεχθούν είναι αυτή..


Σε ένα μικρό, ήσυχο χωριό οι άνθρωποι ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο αφού πιστεύουν ότι το δάσος το οποίο περιβάλει το χωριό τους κατοικείται από τέρατα. Η πεποίθηση αυτή κρατά για πολλά χρόνια και τηρώντας τον κανόνα οι κάτοικοι δεν είχαν προβλήματα. Όταν όμως κάποια στιγμή χρειαστούν επειγόντως φάρμακα μια τυφλή κοπέλα θα αναλάβει να μπει στο δάσος ώστε να τα φέρει από μια διπλανή πόλη. Τα πλάσματα θα κάνουν την εμφάνιση τους σπέρνοντας τον πανικό στο χωριό..
Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης M. Night Shyamalan μας βυθίζει σε μια σκοτεινή, γεμάτη φόβο και ερωτηματικά ατμόσφαιρα. Παρόλο που η ταινία παρουσιάζεται σαν θρίλερ σιγά σιγά ο θεατής διαπιστώνει ότι το στοιχείο του μεταφυσικού σβήνει για να δώσει τη θέση του σε μια όντως τρομακτική αλήθεια. Υπέροχη η μουσική, τα χρώματα και φανερή η προσεκτική επιλογή των ηθοποιών ακόμα και στους δεύτερους ρόλους.

''Κανένα πάθος δεν κλέβει τη θέληση και τη λογική απ’ το μυαλό του ανθρώπου, όσο ο φόβος''.
Edmund Burke, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου