Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006)

Ίσως για όλους μας υπάρχει κάτι που μας περιμένει να το ανακαλύψουμε. Αυτό το ''κάτι'' είναι προορισμένο και ταγμένο για να μας γεμίσει με αισθήματα πληρότητας, ικανοποίησης ακόμα και ευτυχίας. Είναι το κλειδί στην προσωπική μας κλειδαριά. Ταιριάζει με εμάς όπως το αντίσωμα με το αντιγόνο.Τι μπορεί να είναι; Μπορεί να είναι μια ασχολία, ένα μέρος, μια τέχνη, ένα πρόσωπο... Υπάρχουν άπειρες επιλογές. Και ακόμα και αν είναι πολλά αυτά που μας γεμίζουν είναι ένα το οποίο ξεπερνά τα άλλα. Το μοναδικό.


Diane Arbus: Why did you throw down the key?
Lionel Sweeney: You looked like you needed to come up to my place. 

Στη Νέα Υόρκη του 1958 η Diane, μια νεαρή σύζυγος και μητέρα δυο παιδιών, εργάζεται ως βοηθός φωτογράφου μαζί με τον σύζυγο της. Όταν ένας νέος κάτοικος μετακομίζει στο πάνω διαμέρισμα η Diane γοητεύεται από το μυστήριο που τον περιβάλλει, το οποίο την ωθεί να τον γνωρίσει. Ο Lionel Sweeney, πάσχει από μια σπάνια δερματική πάθηση που καλείται υπερτρίχωση. Έχοντας ως σκοπό να τον φωτογραφίσει η Diane μπαίνει σιγά σιγά στον περίεργο κόσμο του Lionel  και τον ερωτεύεται..
Η ιστορία της διάσημης φωτογράφου Diane Arbus η οποία εξελίχθηκε σε μια μοναδική καλλιτέχνιδα που άλλαξε τις κοινωνικές αντιλήψεις ως προς το αντικείμενο της φωτογραφίας, καθώς απεικόνιζε πορτρέτα ανθρώπων κοινωνικά αποκλεισμένων εξαιτίας ιδιαιτεροτήτων τους. Στην ταινία παρακολουθούμε μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη Steven Shainberg το έναυσμα και τις επιρροές στη ζωή της φωτογράφου που την οδήγησαν να ξεφύγει από το κοινωνικό κατεστημένο της εποχής και να παρουσιάσει μια νέα λιγότερο λαμπερή προσέγγιση στο φωτογραφικό φακό. Πολύ καλή η ερμηνεία της Nicole Kidman και η σκηνοθεσία η οποία ανταποκρίνεται επάξια στην εξιστόρηση της ζωής και του συναισθηματικού κόσμου της Diane Arbus. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου