Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Αν αγαπάμε κάποιον να στεκόμαστε δίπλα του και να τον δεχόμαστε όπως είναι. Αν προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τον κάνουμε δυστυχισμένο..


Ένας Αμερικανός συγγραφέας ταξιδεύει στην Ελλάδα ψάχνοντας να ανακαλύψει τους λόγους της πτώσης του αρχαίου μας πολιτισμού. Γνωρίζει την Ίλια, μια πόρνη στο λιμάνι του Πειραιά και γοητεύεται από την ομορφιά της, το τρόπο που βλέπει τον κόσμο, τη ζωή της. Προσπαθεί να την πείσει να σταματήσει τη δουλειά που κάνει και να της μάθει ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο ρόδινος όσο αυτή νομίζει.
Ίνδαλμα ο ρόλος της 'Ίλιας και η Μελίνα Μερκούρη που τον ενσαρκώνει. Η εικόνα της ανεξάρτητης γυναίκας που ζει ελεύθερη, όπως αυτή θέλει, στην Ελλάδα του 1960 άφησε εποχή. Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια η κεντρική ιδέα και το αίσθημα που αφήνει η ταινία στον θεατή είναι μοναδικό. Η νοσταλγία για την παλιά Ελλάδα στην οποία παρά την φτώχεια και τις δυσκολίες οι άνθρωποι ήταν καλόκαρδοι, πιο ανοιχτοί, πιο χαρούμενοι. Ο Jules Dassin σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί με την υπέροχη και διαχρονική Μελίνα (ήταν υποψήφια για το όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου) όπως και μια σειρά από αξιόλογους Έλληνες ηθοποιούς όπως ο Γιώργος Φούντας, ο Θανάσης Βέγγος και η εξαιρετική Δέσπω Διαμαντίδου. Το υπέροχο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκη που πλαισιώνει την ταινία ''Τα παιδιά του Πειραιά'', κέρδισε και το όσκαρ καλύτερης μουσικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου