Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Για το σινεμά....

Από τα πιο όμορφα λόγια που έχουν ειπωθεί για τον κινηματογράφο & την τέχνη. Του Ρώσου σκηνοθέτη Andrei Tarkovsky. http://en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Tarkovsky

Για το αριστούργημα στην Τέχνη...


Όντας συγκινημένος από ένα αριστούργημα, κάποιος αρχίζει να ακούει μέσα του το ίδιο κάλεσμα αλήθειας που παρακίνησε τον καλλιτέχνη στην δημιουργική του πράξη. Όταν δημιουργείται ένας σύνδεσμος μεταξύ του έργου και του παρατηρητή του, ο τελευταίος βιώνει ένα ανυπέρβλητο, καθαρτικό τραύμα. Εντός αυτής της αύρας που ενώνει αριστουργήματα και κοινό, οι καλύτερες πλευρές των ψυχών μας εμφανίζονται, και νοσταλγούμε την ελευθέρωσή τους. Μέσα σε αυτές τις στιγμές αναγνωρίζουμε και ανακαλύπτουμε τους εαυτούς μας, τα απύθμενα βάθη της δυνατότητάς μας, και τα πιο απόμακρα όρια των συναισθημάτων μας.

 

Για την επιπολαιότητα στην Τέχνη...

 

Το όμορφο είναι κρυμμένο από τα μάτια εκείνων που δεν ψάχνουν για την αλήθεια, για τους οποίους και αντενδείκνυται. Όμως η βαθιά έλλειψη πνευματικότητας αυτών των ανθρώπων που βλέπουν την Τέχνη και την κατακρίνουν, το γεγονός ότι δεν είναι ούτε πρόθυμοι ούτε έτοιμοι να αναλογιστούν το νόημα και τον σκοπό της ύπαρξής σε οποιαδήποτε υψηλότερη μορφή, είναι συχνά μασκαρεμένη από τη χυδαία απλοϊκή κραυγή, "Δεν μ' αρέσει!" "Είναι βαρετό!" Δεν είναι μια άποψη την οποία κάποιος μπορεί να αιτιολογήσει. Αλλά είναι η διατύπωση ενός ανθρώπου που γεννήθηκε τυφλός και του λένε για ένα ουράνιο τόξο. Απλά παραμένει κουφός στον πόνο που πέρασε ο καλλιτέχνης για να μοιραστεί με τους άλλους την αλήθεια στην οποία κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου